To, jakým způsobem skladujeme potraviny je velmi důležité nejen
pro naše zdraví, ale také pro naši peněženku. Pokud se skladují potraviny
nesprávně znamená to, že se mnohem rychleji kazí a hromadí bakterie a
jiné mikroby, které mohou vést ke zdravotním problémům, od nevolnosti,
přes střevní potíže až po vážnější problémy, jako tomu může být
například u konzervovaných potravin. Může to být překvapením, ale celá
řada z nás se dopouští zcela běžných chyb při skladování potravin.
Podívejme se na ty nejčastější.
Přeplněné lednice
V rodinách, kde je hodně členů rodiny, po
velkém nákupu nebo u malých ledniček je častým problémem jejich
přeplňování. Pokud máme v lednici naskládané velké množství potravin
často může docházet k tomu, že chladný vzduch v lednici neproudí tak,
jak má. Zavřít dvířka od lednice tak v takovém případě nestačí a
některé potraviny se mohou kazit rychleji, zejména jejich vzájemným
naskládáním na sebe. Zároveň je důležité udržovat syrové potravin od
těch uvařených a vyvarovat se tak kontaminaci.
Špatné obaly
Zejména u trvalých potravin je velmi
důležité skladování ve správných obalech a nádobách. Valná většina
lidí ponechává trvalé potraviny v jejich původních obalech, to však
není vždy zcela ideální, jelikož po jejich otevření nejsou obaly ani
zdaleka vzduchotěsné a existuje tak vyšší riziko kontaminace nebo tvorby
bakterií a jiných škůdců. Je proto dobré původní obaly vyměnit za
adekvátní dózy, což prodlužuje životnost potravin, jako jsou mouky,
krupicové kaše a další sypané trvanlivé potraviny.
Kombinace jídel ve spíži
Zejména u ovoce a zeleniny se ve skladování
mnoho lidí dopouští několika chyb, a to je ukládáním některých potravin
ve své vzájemné blízkosti. Příkladem je skladování jablek a cibule
v blízkosti brambor, to může způsobit rychlejší klíčení uvolňováním
ethylenu (který cibule a jablka uvolňují). Mezi další potraviny citlivé na
ethylen patří také květák, také ten je nutné skladovat jinde, než cibule
nebo jablka. Pokud má člověk rád houby je nutné pamatovat na to, že mohou
vstřebávat zápach, a proto je nutné je skladovat mimo dosah štiplavých
potravin, které mohou pachy vydávat. Existuje
několik dalších kombinací, který je dobré si kvůli uvolňování ethylenu
vyvarovat. Například u sebe není dobré skladovat avokádo a banány,
hroznové víno a mrkev, meloun a květák, jablka a brokolici a další
potraviny. Některé potraviny si zkrátka nesedí tak dobře jako kombinace
nabídek herních portálů. Hazard přes sweet
bonaza je mnohem lepší než hazard
s vlastním zdravím.
Skladování ve špatných teplotách
Jedním z běžných problémů, který
způsobuje rychlé kažení potravin, zejména těch čerstvých, je
skladování v nesprávné teplotě. To samozřejmě v některých
domácnostech není zcela možné přizpůsobit, je však dobré některé tipy
a triky znát a přizpůsobit tomu místo v bytě nebo jiných prostorách pro
správný styl skladování jídla, což ve výsledku šetří nejen
peněženku, ale také přírodu. Mezi
příklady je možné uvést například to, že jablka je nejlépe skladovat na
chladném místě, brambory na suchém a tmavém místě do 6 °C, chléb je
možné zabalit do utěrky pohlcující vlhkost a prodlužující jeho
životnost, mouka vyžaduje uzavřenou nádobu pro ochranu před škůdci. Velmi
dobrou pozornost je nutné věnovat masu, které je zpravidla skladované od
0–4 °C, podle typu masa a doporučeného skladování na obale.