Jak často používáte koření a znáte i neobvyklé druhy? I když při vaření používáte jen klasickou dvojici, tedy sůl a pepř, zkuste to tentokrát jinak. Zaměřte se na koření, které vás v zimě příjemně zahřeje, a vyzkoušejte z nich nejen vařit, ale i péct sladké dezerty.
Skořice patří mezi oblíbené druhy koření, které se používá hlavně na Vánoce. Ať už se na váš stůl dostane mletá nebo celá skořice, použijete ji k výrobě vánočního cukroví, horkých nápojů, ale také s ní okořeníte například slané pokrmy. Vyzkoušejte skořici přidat do bílého jogurtu nebo jí posypte jablka a nechte upéct. Budete příjemně překvapeni hřejivým pocitem, stejně jako zrychlením metabolismu a velké podpoře při hubnutí.
V naší kuchyni méně používaným kořením je kurkuma. Ať už je dovezena ze zahraničí nebo přepravována ve výrobním procesu pomocí potrubní přepravy, jedná se koření, které je dnes dostupné téměř v každém obchodě. Má sytě žlutou barvu a používá se jak na pečení, tak na vaření. Kurkuma má dokonce protizánětlivé účinky a je možné si ji přidat i do horké čokolády nebo pomocí tohoto koření ochutit kávu.
Dalším známým kořením, které vás zahřeje je chilli. Pokud máte problémy s vysokým tlakem, snažte se toto koření omezit. Pokud však chcete hubnout a zrychlit spalování tuků, dopřejte si pokrmy s chilli. Tento druh koření je skvělý při přípravě masa, zeleniny, ale také například pečeného nebo nakládaného sýra. Rozhodně stojí za to vyzkoušet také čokoládu s chilli.
Při přepravě sypkých materiálů pomocí potrubního systému se v našem potravinářském průmyslu objevuje několik druhů pepře. Mezi nimi například často používaný černý pepř. Kromě něj můžete vyzkoušet i bílý pepř, který neruší vzhled světlých pokrmů. Mezi oblíbené druhy koření, které zahřejí a mají tak vliv nejen na hubnutí, ale také na posílení imunity, patří kajenský pepř. Ten se však neřadí k ostatním druhům pepře, protože se jedná o zvláštní druh chilli papriček.