Nežádoucí jsou v průmyslovém provozu jakékoli nečistoty, prach
nevyjímaje. Může komplikovat výrobu a přinášet rizika pro bezpečnost
celého závodu, v některých provozech je navíc prach nepřípustný
i z hygienického hlediska. Odstraňovat prach pomáhají filtrační
systémy.
Prach může být místem, kde se množí bakterie, což je nejen v potravinářském průmyslu naprosto nepřijatelné i z hygienického hlediska. Vrstvy usazeného prachu navíc mohu být velkým bezpečnostním rizikem, protože v nich dochází k vytváření prostředí s rizikem výbuchu. V potravinářství jsou za explozní považovány všechny druhy prachu a tak se k nim také přistupuje. Podobně rizikový je také dřevní prach, který vzniká při zpracování a obrábění dřeva, uhelný prach v teplárnách a mnoho dalších druhů prachu. Proto se musí co nejdříve po jeho vzniku odsávat, aby nedocházelo k usazování, k tomu slouží průmyslová vzduchotechnika. Ta musí splňovat mnoho požadavků jednotlivých provozů i s ohledem na různé typy prachu. Ten vzniká při zpracování surovin a manipulaci s nimi, při míchání, sekání, broušení, dopravě surovin i jejich vážení a balení. Odsávání prachu je tak důležitým krokem ke snížení rizik, udržení čistoty na pracovišti i zajištění bezpečnosti.
O odvod prachu se ve většině závodů stará centrální odsávání. Které umožňuje i šetření nákladů na vytápění v zimě. Odsátý prach se oddělí od vzduchu, a zatímco prach končí v zásobnících, čistý vzduch se vrací zpět do výrobní haly. V létě je naopak odveden mimo halu, aby nedocházelo ke zbytečnému přehřívání. V provozech, kde se může část systému vzduchotechniky dostat do styku s potravinami, se používá nerezové provedení kvůli snadné údržbě.
Filtrační systémy se využívají nejen v potravinářském průmyslu, ale i v dalších odvětvích průmyslu. Nezbytné jsou v brusírnách, lakovnách, slévárnách, papírnách a dřevozpracujících závodech.