Nože jsou nejpoužívanější nástroj domácnosti, ať už kuchyňské,
nebo kapesní, rybičky, nebo dokonce chirurgické a modelářské skalpely.
Dokonalá ostrost je základem jejich funkce, a proto broušení nožů a
nožíků bude téměř na denním pořádku.
Hrubé broušení
Hrubé broušení nožů se provádí na sucho (bez oleje)
na drsnějších kamenech, většinou se pro tento účel nejlépe hodí
dvouvrstvé obdélníkové kameny, které mají jednu
stranu pro hrubé broušení a druhou pro jemné. Postupujeme tak
abychom brousili obě strany nože stejně (stejný počet
přejetí brusného kamene, stejně na obě strany tlačit) a pokud možno
dodržovali stále stejný úhel.
Tento úhel je dokonce udaný pro různé typy nožů, pro
běžné kuchyňské je to 19° od vodorovné podložky a pro kapesní a
lovecké nože 24°.
Nože NIKDY nebrousíme na kotoučové brusce, pouze je-li
jejich ostří tak zničené, že by nešlo nabrousit kamenem. V takovémto
případě brousíme natupo na brusce s obvodovou rychlostí kotouče
do 5 m/s. Pokud takovouto brusku nemáme, je nutné podložit nůž
dřevěným špalíkem, aby se ostří nestrhávalo.
Některé dražší nože, například známé švýcarské zavíráky
Victorinox nebo kované kuchyňské nože mají vybroušené vyduté ostří pro
delší trvanlivost. To je velice technologicky náročné,
v domácích podmínkách nedosažitelné, proto je nebrousíme nahrubo, pouze
obtahujeme.
Jemné broušení, obtahování
Na rozdíl od hrubého broušení, kde se přejíždí nožem po kameni, při
jemném broušení (neboli obtahování) se přejíždí kamenem po
noži. Opět se snažíme dodržet úhel pod kterým
jsme brousili nahrubo. Obtahujeme buď druhou stranou vrstveného kamene,
kamenem s menší drsností nebo ocílkou. Kameny je nutné před
obtahováním namočit nejlépe do mazacího oleje nebo alespoň do
vody (stačí na kámen jenom plivnout), pro ocílku toto samozřejmě
neplatí.
Péče o nože
Nože nikdy nepokládáme do přihrádky po více kusech, každý
by měl mít vlastní přihrádku.
Když je nůž opřen ostřím o dřevěnou podložku, tak
to nijak nevadí, stejně tak magnetické lišty na jejich
skladování jsou výborná věc. Pro zachování ostří je dobré nůž čas
od času párkrát přejet ocílkou.