Jistě se nenajde mnoho lidí, kteří by někdy nepotřebovali něco
nabrousit, ať už nůž, nůžky nebo třeba motorovou pilu. Každý nástroj
má specifickou techniku broušení, některé dokonce vyžadují zvláštní
brusné kameny nebo pilníky (jako například již zmiňovaná
motorová pila).
Stroje a nástroje na broušení
Za stroj pro hrubé broušení se dá určitě považovat stolní
bruska. Tyto brusky se většinou prodávají dvěma kotouči,
jedním menším a druhým velkým. Ten menší
kotouč je obvykle drsnější, má vyšší
rychlost a používá se pro hrubé broušení na
sucho. Většinou se hodí na hrubé broušení velkých nástrojů,
které dostávají pořádně zabrat (sekery, krumpáče, nebo broušení hran
nějakého plechového plátu). Nože na něm určitě NEBRUŠTE,
zničíte je.
Větší a pomalejší kotouč, který je nutné polít
před každým použitím vodou nebo olejem, je určen k dobroušení
nástrojů, výbrusy jsou však stále hrubší než by bylo
potřeba.
Pokud budete potřebovat někdy vyměnit v brusce kotouč,
ptejte se po pískovcových nebo magnezitových, kotouče ze slinutého karbidu
křemíku mají sice výborné brusné vlastnosti, ale rychle se tupí a ztratí
na účinnosti.
Pro jemné dobroušení nástrojů se používají obtahovací
kameny s menší drsností než mají brusné kotouče. Pro běžné
použití (nože, dláta) se používají umělé brousící
kameny a postup broušení je obdobný jako na brusce. Nejprve se
obtahuje na sucho, potom se kámen namočí v mazacím oleji, nebo ve směsi
glycerinu s lihem (pro ty nejméně drsné kameny). Lze zakoupit také
přírodní, břidličné, obtahovací kameny, které slouží
pro nástroje s nejvyššími požadavky na ostrost (například řezbářská
dláta). Jsou ovšem hodně drahé a broušení s nimi trvá až nekonečně
dlouho.
Ocílka
Ocílka je speciální typ obtahovacího kamene. Není to až tak kámen jako
spíš zdrsněná tyč z měkké oceli. Je určena k obtahování
nožů před každým použitím a mohu ji jenom doporučit. Velice
významně zvyšuje životnost ostří a odpadá tak nutnost častého
zdlouhavého broušení.