Každý se už někdy řízl o ostrou hranu plechu nebo skla, nebo si někdy zadřel třísku o neopracovanou hranu police. Abychom tomu zamezili je nutné hrany zkosit nebo zaoblit
Na zaoblení nebo zkosení hran kovových plátů nebo například trubek bude potřeba vhodný pilník nebo bruska. Asi nejlepší je hrany srážet pilníkem, plochým na rovné hrany a kulatým na zaoblené (například právě trubky), půlkulatý je potom spojení obou a má větší poloměr kulaté části než kulatý. Je proto vhodný na kruhové části s větším poloměrem, nebo části, které nemají úplně kruhový tvar.
Hrany můžeme pouze zkosit: Pilníkem brousíme pod stále stejným úhlem, než dosáhneme požadovaného tvaru.
Nebo můžeme hrany zaoblit, to pilníkem opisujeme tvar půlkružnice, jako kdybychom se tu hranu snažili pilníkem obalit. Rozhodně více doporučuji hrany zaoblovat, daleko lépe vypadají.
Zvláštním případem jsou rohy. V rohu se sbíhá několik hran, takže jejich zaoblení dá daleko více práce. Obecně je nejlepší nejprve zkosit hrany a potom teprve řešit rohy.
Dřevěné hrany se na rozdíl od těch kovových nebrousí pilníky, ale smirkovým papírem, takzvaným ?šmirglem?. Ten se vyrábí v několika drsnostech, takže s výslednou kvalitou hran se dá opravdu vyhrát.
Pokud chcete hrany opravdu jenom nahrubo srazit, postačí na to bohatě rašple, takový pilník na dřevo s hrubými zuby.
Ale upozorňuji, že udělá velice hluboké zářezy, které se smirkovým papírem nedají skoro obrousit. Proto preferuji zaoblování dřevěných hran smirkovým papírem, postupně od vyšších drsností k těm nižším.
Nebo dobrou volbou mohou být brusné houbičky. Vypadají skoro jako spláclá houba na mytí nádobí a po obou stranách mají přilepené kvalitní smirkové papíry. Tyto houby mohu jenom doporučit, protože vydrží hodně dlouho použitelné a netrpí vypadáváním brusných zrn tolik jako klasické papíry.
Broušení skleněných hran není tolik časté jako broušení těch kovových a dřevěných, proto jenom krátce.
Nejvíce se mi osvědčilo nejprve obrousit hrany jemným smirkovým papírem a potom je začistit zubní pastou nanesenou na kusu látky.